Lemoniada czereśniowa z zielonym jabłkiem

Cześć! Dziś coś na powracające upały :) Pyszna, sezonowa lemoniada, którą możecie pić zaraz po przygotowaniu, lub lekkim rozcieńczeniu wodą gazowaną – zależnie od gustu :)

Uwaga! Przyda się wyciskarka lub sokowirówka. Zresztą sami zobaczycie, bo jak zwykle na końcu notki będziecie mogli obejrzeć videotutorial :)

Na 1l lemoniady:

✔ 500g czereśni
✔ 4 cytryny
✔ 170ml wody
✔ 100g cukru trzcinowego
✔ 4 zielone jabłka

✔ kostki lodu

Czereśnie przepoławiamy i usuwamy pestki modląc się, by nie było w nich niechcianych lokatorów ;) Z cytryn wyciskamy sok, przecedzamy go do rondelka. Do soku dodajemy wodę, oczyszczone owoce i cukier. Gotujemy przez około 15 minut, po czym przecedzamy mieszankę nie wyrzucając ugotowanych czereśni – przydadzą się jeszcze do wzmocnienia smaku.

Jabłka kroimy na mniejsze cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Przepuszczamy owoce przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Sok wyciskamy też z ugotowanych czereśni.

Soki w obu smakach dodajemy do ugotowanej wcześniej bazy. Mieszamy, po wystudzeniu podajemy na kostkach lodu. W razie potrzeby lemoniadę można rozcieńczyć zimną wodą gazowaną :)

Smacznego!


Dodaj komentarz