Babeczki mojito z białą czekoladą

Dzień dobry :) Tak, tak, to nie zwidy – od poprzedniego wpisu nie minęło jeszcze pół roku. Żarty na bok, bo dziś krótko i na temat.

Mojito to jeden z moich ulubionych drinków. Nieważne, że głównym tego powodem jest fakt, że nie trzeba do niego wielu wymyślnych składników i umiem zrobić go sama. Grunt, że jak mało co kojarzy się z latem i idealnie orzeźwia w upalne dni. Chociaż ostatnio w amoku retuszerskim zapomniałam zupełnie o kostkach lodu i coś mi delikatnie nie pasowało…

Ulubione smaki trzeba pielęgnować w wielu formach, a szybkie w przygotowaniu babeczki zawsze są dobrym pomysłem. Oficjalnie dlatego, że łatwiej je rozdać niż taki wołający z lodówki, słuszny kawał tortu. O aspekcie wizualnym nawet nie wspominam, bo mimo że ostatnio niewiele piekę (powiedziała po skończeniu książki z setką ciast, [sic!]), na cupcake’u zawsze chętnie oko zawieszę. W cieście znajdziecie kawałeczki białej czekolady, ale gwiazdą jest tutaj krem – tak, bardzo słodki, ale ze wszystkimi niezbędnymi w mojito nutami, do tego pięknie utrzymujący formę, którą mu nadamy. To co, zachęceni?

Ciasto (8 szt.):

✔ 180g mąki pszennej
✔ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔ szczypta soli
✔ 2 jajka, w temperaturze pokojowej
✔ 110ml oleju rzepakowego, w temperaturze pokojowej
✔ 60ml białego rumu
✔ skórka otarta z limonki
✔ 2 łyżki soku z limonki
✔ 80g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
✔ 130g cukru trzcinowego
✔ 60g białej czekolady

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C, foremkę do muffinek wykładamy papilotkami.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do drugiej, większej miski wbijamy jajka, dodajemy olej, rum, skórkę oraz sok z limonki, jogurt. Łączymy składniki. Dosypujemy cukier, ponownie mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy grubo pokrojoną białą czekoladę, mieszamy całość łopatką. Masą napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy 25 minut, do suchego patyczka. Przed ozdobieniem kremem muszą całkowicie ostygnąć na kratce.

Krem i dekoracja:

✔ 130g miękkiego masła
✔ 190g cukru pudru
✔ 2 łyżki białego rumu
✔ pół garści listków mięty
✔ 1 limonka pokrojona w ósemki
✔ listki mięty do dekoracji

Masło ubijamy aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy cukier puder, miksujemy. Doprawiamy rumem, ponownie mieszamy, po czym dosypujemy bardzo drobno posiekane listki mięty. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z głęboką gwiazdą. Ozdabiamy nim każdą babeczkę, na wierzch dodając po kawałku limonki i paru listkach mięty.

Smacznego!


Pin on Pinterest16Share on Facebook33Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Tumblr0Share on Google+0

Dodaj komentarz