Witajcie :) Jak tam Wasze lukrowane cuda? W zeszłą sobotę porcję lukru przeznaczonego do dekorowania pierniczków (a przy okazji kilka miniaturowych serduszek) wykorzystałam do przygotowania konkursowych babeczek. Trzymajcie proszę kciuki! Jestem strasznie dumna ze zdjęcia, które widzicie powyżej – wyszło dokładnie jak je sobie wyobraziłam. I wcale nie widać, że robiłam je w piżamie 15 minut przed wyjściem na zajęcia! ;)
Chodziło mi głównie o wygląd ciastek i oddanie świątecznego klimatu, a więc mimo że podaję przepis na widoczną tu wersję, zachęcam Was do zestawienia ulubionych smaków. Szafki kuchenne wykazały gotowość do użyczenia składników tylko na ciasto waniliowe, a okrutnie się spieszyłam – jakieś załamanie czasoprzestrzeni od paru tygodni nagle robi mi z godziny 20.oo porę uboższą o pierwsze zero, co odrobinę przeszkadza w zakupach last minute, poza tym z lodówki zerkał na mnie błagalnie słoiczek z resztką domowego, malinowo-brzoskwiniowego dżemu z wanilią. Jeśli tylko w te Święta będę miała siłę na coś więcej niż połykanie kolejnych kapuśniaczków w cieście francuskim, przygotuję wersję z ciasta na murzynka i powidłami śliwkowymi w roli nadzienia. Albo kolejną porcję kapuśniaczków, mniam!
Przepis na ciasto pochodzi z bloga boskiej Lindy.
14 babeczek:
✔ 165g mąki pszennej
✔ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔ 120g masła w temperaturze pokojowej
✔ 200g cukru
✔ 2 jajka w temperaturze pokojowej
✔ 120ml mleka
✔ 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
✔ 14 kopiastych łyżeczek dżemu
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Oprócz blaszki do babeczek wyłożonej papilotkami przygotowujemy foremki na dwa dodatkowe ciastka – aby dekoracja ładnie się prezentowała a lukier nie spływał, babeczki powinny wyjść w miarę płaskie, stąd nadmiar ciasta.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując składniki. W trzech porcjach naprzemiennie dodajemy sypkie składniki i mleko z ekstraktem z wanilii. Mieszamy tylko do uzyskania jednolitej masy. Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości, babeczki pieczemy przez 20-25 minut sprawdzając, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi z niego suchy. Przed lukrowaniem odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
W środek każdej wystudzonej babeczki wbijamy drylownicę do jabłek, usuwamy ciasto z 2/3 wysokości. Otwory wypełniamy ostrożnie dżemem tak, by nie rozlał się poza „krater” – nie pobrudzi wtedy lukru.
Dekoracja:
✔ lukier królewski z tego przepisu
✔ czerwony barwnik spożywczy
✔ 14 miniaturowych pierniczków-serduszek
Na blacie rozkładamy papier do pieczenia. Wyciskamy na niego biały lukier tworząc wzór choinki. Drzewka powinny mieć dość długie i szerokie pieńki, by dobrze trzymały się w ciastku, muszą też zupełnie wyschnąć i stwardnieć, zanim użyjemy ich do dekoracji.
Na wierzchu każdej babeczki rozlewamy hojną łyżkę lukru. Delikatnie rozprowadzamy tak, by zasłonić jak najwięcej ciasta. Część lukru zabarwiamy na czerwono, na wierzchu babeczki rysujemy ornamenty. W sam środek wbijamy choinkę, dodajemy miły akcent w postaci pierniczka. Gotowe!
Smacznego!
Są bardzo pyszne *_*
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_SKO_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_KOŚCIELEC_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_______¶¶¶¶
¶¶¶_______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶________¶¶¶
¶¶________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶________¶¶¶
¶¶¶_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶______¶¶¶
¶¶¶____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶¶¶
_¶¶¶___¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶____¶¶¶
_¶¶¶¶___¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶__¶¶¶¶
___¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶
____¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶¶¶¶¶
______¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶___¶¶¶¶¶¶
_______________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_________________¶¶¶¶¶¶¶¶
___________________¶¶¶¶
___________________¶¶¶¶
___________________¶¶¶¶
___________________¶¶¶¶
_______________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
____________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
____________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
____________¶¶¶__ SUPER_____¶¶¶
____________¶¶¶ _PUCHAR_____¶¶¶
____________¶¶_____DLA________¶
____________¶¶__lukrowych_____¶¶
____________¶¶¶___babeczek______¶
_____________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
Omatko! ;)
Babeczki super! Zdjęcia przepiękne! A czytelników masz mega super :D Puchar mistrz:)
Nooo czytelników mam najlepsiejszych na świecie :)
Zakochałam się w pierwszym zdjęciu!!! Jest kapitalne, a do tego te cudne rękawiczki :)
Ciekawe przepisy tu masz, na pewno będę tu zaglądała regularnie.
Pozdrawiam
Dzięki śliczne! :) Zapraszam serdecznie :D
Przepiękne! I z pewnością przesmaczne :) Nie wiem do jakiego konkursu je zgłosiłaś ale trzymam kciuki mocno :)
Dziękuję! :) Zgłosiłam na foodlove.pl, całe szczęście decydują blogerki, a nie walka na lajki z proxy z Tajwanu ;)
Super zdjęcie :) Lubię zdjęcia jedzenia, na którym widać też człowieka :)
Dzięki! :) Ja też, tylko czasem trudno samemu ogarnąć obie strony obiektywu ;)
Zdjęcia świetne :) A babeczki cudne!
Fajnie że się podobają :D
Jak zwykle u Ciebie prześlicznie. Jesteś mistrzynią ozdabiania, aranżowania i fotografowania. Babeczki bombowe, wystrzałowe, urocze. :)
Dziękuję po stokroć, mam dzisiaj jakiś dzień dobroci dla swojej osoby, rumieniec za rumieńcem :)
Są zachwycające z tymi lukrowymi choineczkami :)
Dziękuję ślicznie :)
Śliczne! Takie bielutkie – idealne na święta! :)
O to chodziło :D Dzięki!
przepiękne :)
Dziękuję :)))
Cudeńka :)
Dziękuję :)
piekne babeczki, patera i zdjecia!! ja juz u Mikolaja podobna ladna patere zamowilam :)
Dziękuję! Mam nadzieję, że Mikołaj się spisze :)
Wow, absolutny obłęd!
:D
Te zdjęcie jest REWELACYJNE! Wow! Chciałabym kiedys robic chociaż w połowie tak piękne zdj jak ty :D
Ojeju no bez przesady, dziękuję! :)))
nie przesadzam, to jest genialne <3 wow po prostu jak to zobaczyłam to oniemiałam z zachwytu!
Raju, dzięki straszne, dobrze że jestem po 2h fitnessu, bo by było widać że się rumienię ;)
Mistrzostwo świata! *_*
*lewituje z radochy* :*