Muffinki struclowe z kruszonką

Czołem! Dawno się nie widzieliśmy :) Reanimacja bloga jednoznacznie wskazuje na nadmiar wolnego czasu związanego z kwarantanną… Jak sobie radzicie w tym nietypowym czasie? Mieszkania wypucowane jak podczas studenckiej sesji? Wszyscy domownicy jeszcze są w stanie ze sobą rozmawiać? ;) Mam nadzieję, że rzeczywistość szybko zacznie toczyć się względnie normalnym trybem i będziemy mogli wrócić do codziennych zajęć i przyjemności. A tymczasem… muffiny! A raczej drożdżówki z jabłkami upieczone w formie obfitych babeczek hojnie obsypanych kruszonką. Podejrzewam, że jeśli nie zjedliście jeszcze całych zapasów jabłek, wszystkie składniki bez problemu znajdziecie w domu.

Pssst! Na końcu notki możecie obejrzeć videotutorial przepisu :)

Ciasto (14 szt.):

✔ 15g świeżych drożdży
✔ 150ml ciepłego mleka
✔ 370g mąki pszennej
✔ 50g cukru trzcinowego
✔ szczypta soli
✔ jajko
✔ 50g roztopionego masła

Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym, lecz nie gorącym mlekiem. Dodajemy łyżkę mąki oraz cukier – oba składniki z wcześniej odważonych porcji. Delikatnie mieszamy, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Gdy zaczyn zwiększy objętość, wlewamy go do miski z mąką zmieszaną z solą i z wbitym jajkiem. Wyrabiamy ciasto na samym końcu dodając płynne masło. Dokładnie zagniecione zakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie:

✔ 2 jabłka
✔ 30g cukru trzcinowego
✔ 40g masła
✔ 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy cukier uważając, by się nie przypalił. Dodajemy masło, mieszamy. Wrzucamy pokrojone jabłka, obtaczamy w karmelu, posypujemy kardamonem. Smażymy kilka minut do miękkości, po czym studzimy.

Kruszonka:

✔ 40g cukru trzcinowego
✔ 80g mąki pszennej
✔ 55g masła

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy rozcierając je w palcach. Wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta i przygotowania muffinek.

Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy na stolnicy lekko podsypanej mąką, wałkujemy w długi prostokąt. Rozkładamy na nim nadzienie. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Tniemy na krążki, układamy je w papilotkach do muffinek. Posypujemy schłodzoną kruszonką.

Muffinki powinny spędzić 35 minut w 180°C.

Smacznego!


Dodaj komentarz